Vis van de Maand

Langoustine is vis van de maand juli

Een uitermate geschikt soort voor de barbecue, die langoustine. Bij bijzondere gelegenheden voelt deze kreeftachtige zich sowieso wel thuis. De zachte en zoete smaak is geliefd en de bereidingswijzen maken variatie goed mogelijk. Koken, bakken, grillen: het kan allemaal! Een prachtige vis van de maand voor barbecuemaand juli.

Het hele jaar verkrijgbaar

Waar men vroeger langoustine zag als bijvangst, zorgt men nu dat de lekkernij het hele jaar door verkrijgbaar is. Ze worden namelijk vaak direct ingevroren. Alleen hele exemplaren zijn geschikt voor de handel, anders wordt alleen de staart gebruikt. Het eten van langoustine lijkt misschien uitdagend, maar het is wat ons betreft zeker de moeite waard!

Internationaal

De langoustine kan zich goed verstoppen. Dat doet het dier op zo’n 700 meter diep in spleten en ondergrondse gangen. Qua leefgebied lijken ze niet zo kieskeurig. Ze leven zowel in de Oostelijke Atlantische Oceaan en Noorwegen als bij de Faeröer Eilanden en Noordwest Afrika. Exemplaren uit Nederlandse wateren herken je aan een meer gele kleur. Dit komt doordat het dier minder stress zou hebben bij de vangst.

Geniet ervan!

We hebben een recept van de maand met een beetje pit: Langoustinespiesen met een saus van geroosterde amandelen. Natuurlijk zijn er ook weer specialiteiten. Vanaf 3 juli is dat een broodje langoustinesalade en twee weken later gamba’s in Italiaanse knoflook-tomatensaus.

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest