Vis van de Maand

Poon is vis van de maand september

De vis van deze maand heeft een bijzonder kenmerk: hoe minder de kleur, hoe meer smaak. Dat gaat een beetje tegen de verwachting in, maar bij de poon is dat het geval. De Nederlandse markt kent de grauwe, rode en Engelse poon. In de winter zoekt de poon het warmer op richting de Marokkaanse kust. Vervolgens verplaatst hij zich in het voorjaar weer richting de Noordelijke poolcirkel.

Veelzijdig populair

Gebakken, gegrild, gestoofd, gerookt of in de soep. Poon kunt u eigenlijk voor al die variaties gebruiken. Daarnaast is de vaste vleesstructuur populair in combinatie met de zoete, garnaalachtige smaak. Vooral de graat zorgt voor veel smaak.

Knorrende vis

Deze bodemvis is vooral in de zomer goed verkrijgbaar. Kortom, een zomervis. De poon draagt nog wel meer namen: knorhaan of zeehaan. Dat heeft te maken met het knorrende geluid dat de vis maakt om anderen weg te jagen. Al is het niet voor iedereen duidelijk waarom de ‘haan’ in die namen voorkomt.

Onvergetelijk lekker

In september hebben we een recept voor gebakken rode poon met peterselie en citroen. Toch op zoek naar nog iets meer gemak? Ga dan vanaf 28 augustus voor de specialiteit scholfilet zoetzuur of twee weken later voor poonfilet op de BBQ of grill. De specialiteiten hoeft u alleen even op te warmen.

 

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest